Menu

BeneFIETS

BeneFIETS is een fiets- en wandelevenement waarbij naast de sportieve inspanning ook naar hartelust genoten kan worden van live muziek, pasta, een springkasteel, een drankje,... Het evenement vindt tweejaarlijks plaats in kinderboerderij Bokkeslot (Deerlijk).

Het evenement werd op poten gezet doordat Dieter De Cauderlier gediagnosticeerd werd met een hersentumor. De eerste editie heeft hij nog meegemaakt. Hij heeft echter de strijd verloren in augustus 2017. Het BeneFIETS-team heeft daarom beslist een fonds op zijn naam op te richten t.v.v. onderzoek naar hersentumoren, dit aan KU Leuven. De opbrengst van BeneFIETS gaat integraal naar het Dieter De Cauderlier-fonds voor Hersentumoren (zie Dieters Fonds). 

Dankzij BeneFIETS 2016 konden we € 19.000 doneren aan hersentumoronderzoek. BeneFIETS 2018 bracht € 21.000 op!

Intussen werd een datum voor de volgende editie vastgelegd:  
zondag 28 juni 2020

Meer info volgt nog, maar alvast van harte welkom!!!

 

   
                    cheque-overhanding in 2016                                                cheque-overhandiging in 2018

 
Sfeerbeelden BeneFIETS:
  

 

 

 

Algemene voorwaarden

Benefiets wordt ingericht ten voordele van het goede doel.

Door in te schrijven voor het evenement ga je akkoord met onderstaande voorwaarden :

* U oefent uw sportactiviteiten tijdens Benefiets uit op eigen risico

* Gezien de activiteiten voor het grootste deel op openbaar domein plaatsvinden dient u zich aan de geldende verkeersregels te houden.

* Benefiets kan in geen geval verantwoordelijk worden gesteld voor lichamelijk letsel, materiële schade, diefstal,... die u tijdens de activiteit oploopt of veroorzaakt, ook niet als u in groep met of zonder groepsleider fietst.

* De organisatie accepteert geen verantwoordelijkheid wanneer het evenement door overmacht niet kan doorgaan op de geplande datum. In dat geval blijven de inschrijvingen geldig voor een nieuwe datum.

* Voor de wielrenners : het dragen van een valhelm wordt sterk aanbevolen. Bij mechanische problemen (uitgezonderd lekke banden) is er een pechdienst beschikbaar.

* De Belgische wegcode blijft steeds van toepassing.

* Respecteer de omgeving en de natuur. Werp onderweg geen afval weg, tenzij in de vuilbakken.

 

GDPR wetgeving :

* Alle gevraagde persoonsgegevens zijn nodig voor verwerking van uw inschrijving.

* Deze worden enkel voor interne doeleinden gebruikt.

* Op eenvoudige vraag kunnen deze na het evenement verwijderd worden uit de database.

Dieters Fonds ♥

Na de eerste editie van BeneFIETS, schonken we onze opbrengst van €20.000 aan prof. Johan Menten, onderzoeker aan KU Leuven. 

Ook voor deze editie willen we de winst schenken aan een doel dat rechtstreeks te maken heeft met hersenkanker. Het idee ontstond om een fonds op te richten aan KU Leuven, op naam van Dieter: 'het Dieter De Cauderlier-fonds voor hersentumoren'. Samen met interne medebestuurders, bepalen we waaraan het geld besteed wordt. We stelden volgende doelstellingen voorop:

    *het onderzoek bevorderen naar het ontstaan en de evolutie van hersentumoren
    *de ontwikkeling ondersteunen van nieuwe persoonsgerichte therapieën voor patiënten met een hersentumor
    *projecten steunen die het sociaal-emotioneel welzijn nastreven van patiënten met een hersentumor en hun naasten, en hen beter
     ondersteunen, tijdens en na het kankerproces

Prof. Johan Swinnen, die vorig jaar (2017) nog naar Compostella liep t.v.v. het Leuvens Kankerinstituut (LKI), wordt voorzitter van het Fonds. Hij is in de KU Leuven voorzitter van het Departement Oncologie, hoofd Laboratorium voor Lipidenmetabolisme en Kanker en hoofd Laboratorium voor Tumorimmunologie en Immunotherapie (nominatim). Wij ontmoetten prof. J. Swinnen en zijn familie op BeneFIETS 2016. We zijn enorm vereerd dat deze enthousiaste, warme man aan het hoofd staat van ons fonds.

Daarnaast zullen ook professor Johan Menten, professor Gabriele Bergers en dr. Jeroen Ceuppens medebestuurders van Dieters Fonds zijn.

Bijdragen voor het fonds zijn zeer welkom op rekeningnummer IBAN BE 45 7340 1941 7789, met mededeling 400/0016/36814.
V
oor giften vanaf 40 euro krijgt u een fiscaal attest van de KU Leuven. 

 

Contactpersonen van het Fonds:

  • Phyline De Cauderlier, BeneFIETS, 0476 64 21 88, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Johan Swinnen, via Griet Van der Perre (LKI), 0479 59 91 53, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Persbericht Deerlijk en Leuven, 17 mei 2018

FAMILIE EN VRIENDEN VAN DIETER DE CAUDERLIER RICHTEN KANKERFONDS OP     

Dieter De Cauderlier had vandaag zijn 33ste verjaardag willen vieren. Hij overleed echter aan de gevolgen van een hersentumor, op 25 augustus 2017 in Kortrijk. Om Dieter te eren en lotgenoten betere kansen te kunnen bieden, richten zijn familie en vrienden een onderzoeksfonds op voor het Leuvens kankerinstituut (LKI): het Dieter De Cauderlier-fonds voor hersentumoren.

We blijven vooruitgang boeken in de strijd tegen kanker. Voor bepaalde vormen van kanker blijft het echter zoeken naar gerichte therapieën, met minder neveneffecten of blijvende gevolgen. Een kankerproces is bovendien zeer ingrijpend, op fysiek, emotioneel en sociaal vlak. Het nieuwe ’Fonds Dieter De Cauderlier' wil het onderzoek naar hersentumoren ondersteunen en de ontwikkeling van nieuwe therapieën bevorderen. Even belangrijk voor de initiatiefnemers is de steun aan projecten die de opvang en begeleiding van patiënten en hun naasten willen verbeteren.

Professor Johan Swinnen, kankeronderzoeker aan de KU Leuven en vicevoorzitter van het Leuvens kankerinstituut (LKI), wordt voorzitter van het fonds. Hij is ook vader van een zoon die de gevolgen van een kankerbehandeling moet dragen. "Hersentumoren blijven vaak moeilijk te behandelen en de gevolgen voor de patiënt en zijn omgeving zijn ingrijpend. Het ‘Fonds Dieter de Cauderlier’ wil hier verandering in brengen. Ikzelf heb Dieter goed gekend als lotgenoot van mijn eigen zoon en had een briefje voor hem mee op mijn tocht naar Compostela. Ik ben dankbaar en trots dat ik met dit Fonds de moedige strijd van Dieter tegen deze ziekte kan verderzetten".

Phyline De Cauderlier, zus van Dieter en medebestuurder, legt uit waarom haar familie en vrienden dit initiatief hebben genomen: "In februari 2015 kregen we het harde nieuws te horen dat Dieter een hersentumor had. Omdat wij zelf maar weinig konden doen, naast er voor hem te zijn, besloten we een fiets- en wandelevenement te organiseren ten voordele van het hersentumoronderzoek: BeneFIETS. Jammer genoeg zal Dieter onze tweede editie niet kunnen meemaken. In overleg met het LKI besloten we een fonds op te richten dat zijn naam draagt. De gelden uit het fonds gaan rechtstreeks naar projecten gelinkt aan hersenkanker. Ook al kunnen we Dieter niet meer helpen, we hopen hiermee zijn lotgenoten meer kansen te geven. Mijn broer stond altijd klaar voor iedereen, nu is het aan ons."

Medebestuurders van het nieuwe fonds zijn, naast zijn moeder Anne-Mie Decavel en vriend Frederic Manhaeghe, professor Johan Menten en professor Gabriele Bergers. Ook dr. Jeroen Ceuppens is mede-oprichter. Hij behandelde Dieter in AZ Groeninge: "De positieve coureur Dieter leeft op deze manier tastbaar voort."

 

De opbrengst van de nieuwe editie van 'BeneFIETS' zal het startkapitaal vormen voor het fonds. BeneFIETS 2018 vindt plaats op zondag 1 juli in Kinderboerderij Bokkeslot in Deerlijk. Meer informatie en inschrijvingen op www.benefietsen.be.

Bijdragen voor het fonds zijn zeer welkom op rekeningnummer IBAN BE 45 7340 1941 7789, met mededeling 400/0016/36814. Voor giften vanaf 40 euro krijgt u een fiscaal attest van de KU Leuven.

 

Contactpersonen:

  • Phyline De Cauderlier, Benefiets, 0476 64 21 88, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Johan Swinnen, via Griet Van der Perre (LKI), 0479 59 91 53, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Voordracht Post voor Compostela

Post voor Compostela
voordracht door prof. J. Swinnen over kanker en de tocht

Prof. Johan Swinnen is kankeronderzoeker aan het KU Leuven, leidt als biochemicus het departement Oncologie van Gasthuisberg en is ondervoorzitter van het Leuvens Kankerinstituut (LKI). Hij geeft ook les en is het hoofd van zijn eigen laboratorium dat onderzoek doet naar kanker. Daarnaast is hij voorzitter van 'ons' fonds: Dieter De Cauderlier-fonds voor hersentumoren (KU Leuven).

Naast een gepassioneerde kankeronderzoeker is prof. Swinnen ook vader van een zoon met kanker, Pieter. Hij nam zich voor "iets zots" te doen als hij zijn zoon na 5 jaar nog altijd bij zich had. Wat begon als "iets zots" groeide uit tot zijn 'Post voor Compostela'-actie. Als fervente lange-afstandsloper besloot hij naar Santiago de Compostela te lopen in amper een maand tijd. Dat betekent dat hij 80 tot 100 km per dag moest lopen. Op zijn rug nam hij een tas mee met brieven en berichten van mensen die vechten tegen kanker of die er de gevolgen van moeten dragen.

Het BeneFIETS-team leerde prof. Swinnen en zijn gezin kennen bij de eerste cheque-overhandiging van BeneFIETS in 2016. We hielden contact met het warme gezin en volgden zijn tocht op de voet. Prof. Siwnnen schreef zelf ook een hartverwarmend briefje voor Dieter met de belofte de strijd tegen kanker verder te zetten, "zodat we toffe kerels als hem niet meer moeten missen".

Praktisch
dinsdag 26 maart om 20u in OC d'Iefte (Hoogstraat 122 - 8540 Deerlijk)

Reserveren
Tickets in voorverkoop: €5 (via 0470 67 21 56) t.e.m. 22 maart.
Tickets aan de deur: €8

De opbrengst van de avond gaat integraal naar Dieters Fonds.

 

 

  

Waarom?

Op 9 maart 2015 kreeg Dieter De Cauderlier op 29-jarige leeftijd een epileptische aanval. Na meerdere onderzoeken kwam de diagnose: een kwaadaardige hersentumor, gelegen middenin de hersenen, dus niet te opereren. Hij kreeg radiotherapie en ook chemotherapie, waardoor Dieter er samen met de artsen in geslaagd was de tumor te laten verkleinen. Hij kon zijn leven terug in handen nemen: opnieuw kilometers fietsen, toekomstplannen maken, met zijn vrienden op stap gaan,… Zijn motto was meer dan ooit: “Alles waar je de keure van hebt, moet je meepakken!”. Tot in november 2016 opnieuw klachten kwamen: duizeligheid, wazig zicht, evenwichtsproblemen,… Na maanden te zoeken naar de oorzaak hiervan, kwamen ze tot de vaststelling dat er opnieuw een tumor gegroeid was, ditmaal in de kleine hersenen. Dieter heeft opnieuw zijn uiterste best gedaan om te vechten. Een poging om chemotherapie te ondergaan, een poging om radiotherapie te ondergaan. Tot in juli 2017 de symptomen zo ernstig waren dat beslist werd de behandeling stop te zetten. Na een ziekenhuisopname van 8 weken is Dieter uiteindelijk op 25 augustus 2017 gestorven op 32-jarige leeftijd. 

Als zus, ouders en naaste vrienden sta je erbij en kijk je ernaar. Zien hoe een geliefde zo moet strijden tegen een ziekte die je helemaal niet in de hand hebt, is hard. We besloten in 2016 een evenement te organiseren om geld in te zamelen. Heel veel aandacht gaat naar kanker in het algemeen en zeker ook naar kanker bij kinderen en borstkanker, maar naar ons gevoel moet ook meer aandacht gaan naar het onderzoek van hersentumoren. Want Dieter is niet de enige... Er zijn jaarlijks 800 nieuwe gevallen met hersenkanker in België. Bij kinderen is dit zelfs de tweede meest voorkomende soort kanker (na leukemie). 

Onder het motto “bewegen is gezond”, ontstond het idee om een fietsevenement te organiseren. Dieter was een fervente ‘wielertoerist’ en via deze weg werd hij ook betrokken in het ganse verhaal. We hebben zelf ook ondervonden dat het mede dankzij Dieters sterke fysiek en positieve ingesteldheid is, dat hij zich bij de eerste diagnostisering zo goed door de behandeling geworsteld heeft.

 

Dieter met zijn grootste idool: Alberto Contador.